Ethernet Kartı Nedir
 
İlk baÅŸta yerel aÄŸ(LAN) kavramı yoktu. EÄŸer iki bilgisayar arasında veri aktarımı yapmak isterseniz tek yol, dosyayı diskete kopyalayıp diÄŸer makinaya gidip yüklemekti. Åžahsen gördüğüm bir örnek ÅŸu ÅŸekildeydi: Bir ofiste aynı DBase programını kullanan üç bilgisayar vardı ancak aralarında aÄŸ kurulu deÄŸildi. Bilgisayarların birinden müşteri giriÅŸi, diÄŸerinden ödemeler ve diÄŸerinde de stok iÅŸlemleri yapılıyordu. AkÅŸam olunca her üç makinadanda disketle o bilgisayarda üzerinde iÅŸlem yapılan dosyalar alınıyor ve diÄŸer iki makinaya aktarılıyordu. Böylece her makina en azından bir önceki günün tüm bilgilerini kullanabiliyordu. Tabii arada bir disketler karışınca tüm veri yapısı bozulup, sonra 1-2 ay gece gündüz demeden en baÅŸtan veri giriÅŸi yapılması gerekebiliyordu :)) 

KiÅŸisel bilgisayarların 80´li yılların baÅŸlarından itibaren yaygınlaÅŸması ile bilgisayarlar arasında hızlı ve güvenli veri aktarımına olan ihtiyaç arttı. Çözüm ise Ethernet´ti. 

Günümüzde bir çok LAN teknolojisinden söz edise de, Ethernet açık ara farkla en yaygın LAN teknolojisidir. Ethernet ilk ortaya çıkışından itibaren teknolojisi ve üretim haklarıyla herkese açıktır. Kullandığı teknolojinin üretimi kolaydır ve ucuza mal edilebilir. Aynı zamanda güvenilir olduÄŸu ve kullanıcıların ihtiyaçlarını karşıladığı için en yaygın yerel aÄŸ teknolojisi haline gelmiÅŸtir. En yaygın teknoloji olması ethernetin üreticiler için büyük bir pazar haline gelmesine ve sürekli geliÅŸtirilmesine yol açmaktadır. 

Ethernetin tarihi 

Ethernet Xerox firmasının Palo Alto araÅŸtırma merkezinde 1970´li yıllarda Dr. Robert M. Metcalfe tarafından geliÅŸtirildi. Metcalfe "geleceÄŸin ofisi" projesi üzerinde çalışıyordu ve elinin altında dünyanın ilk workstation bilgisayarlarından biri olan Xerox Alto bilgisayarlar bulunuyordu. 

1972 yılının sonlarında, Metcalfe ve Xerox´ta çalışan iÅŸ arkadaÅŸları Xerox Alto´ları birbirine baÄŸlamak için deneysel olarak Ethernet´i geliÅŸtirdiler. Böylece Alto bilgisayarlar diÄŸer sunucular ve lazer yazıcılar birbiriyle haberleÅŸebiliyordu. İlk Ethernetin çalışma hızı Alto´larla uyumlu olması için Alto´nun çalışma hızı ile aynı tutulmuÅŸ ve sonuçta aÄŸ 2.94 Mega Bit/Saniye hızında çalışmıştır. İlk ethernet tek parça bir koaksiyel kablo kullanıyordu. 
Metcalfe önce Alto Aloha Network olan sistemin ismini 1973 yılında "Ethernet" olarak değiştirdi. Böylece sistemin sadece Alto bilgisayarlarda değil tüm bilgisayarlarda çalışabileceğini vurgulamak istiyordu. Ethernet kelimesi bir zamanlar tüm uzayı doldurduğuna ve elektromanyetik sinyallerin aktarımını sağladığına inanılan "ether" den geliyordu. Metcalfe´nin sisteminde de veri bitleri tüm sistemlere ulaştığı için sonuçta "Ethernet" doğmuş oldu.

1979 yılına kadar sadece Xerox içinde kullanılan Ethernet´in resmi duyurusu 1980 yılında yapıldı. Xerox, DEC(Digital Equipment Corporation) ve Intel firmaları ile beraber, sonradan "DIX Standart" olarak anılan ethernet standardını yayınladı. DIX standardı koaksiyel kablo üzerinden 10 MBs hızında çalışan etherneti tanımlamıştır. Böylece ethernet, firma içi deneysel bir çalışmadan herkese açık gerçek bir ürün haline gelmiş oldu.